fallback

Най-богатите хора в света изгубиха 70 млрд. долара за един ден

29 юни донесе печалби за едва 12 от милиардерите

13:33 | 01.07.15 г. 2

Само за един ден (29 юни) най-богатите 400 души в света са реализирали съвкупна загуба от 70 млрд. долара, съобщава Bloomberg. Причината - песимизмът на капиталовите пазари, породен от страховете около Гърция, и спадът в Китай, движен от ливъридж инвеститори, излизащи на пазара.

Средната загуба за милиардер възлиза на 175 млн. долара, сочат изчисления на базата на Bloomberg Billionaires Index. Съвкупният спад в богатството им е над 1,5%. Общата загуба е повече от пазарната капитализация на компании като Ford Motor Co. и Twenty-First Century Fox Inc.

В понеделник американските борси регистрираха понижения, като индексът S&P спадна с 2,1 процента, докато NASDAQ отбеляза загуба от 2,4%. Европейският индекс Euro Stoxx също светна в червено със загуба от 4,2%, а китайският Shenzhen Stock Exchange Composite спадна с над 6%.

Най-голяма загуба от милиардерите е реализирал създателят на модната марка Zara Аманико Ортега – 2,2 млрд. долара. Така богатството му е намаляло с 3,2%. Ортега е най-богатият човек в Европа и втори по този показател в световен мащаб. Най-богатият човек на планетата Бил Гейтс е изгубил 1,4 млрд. долара, реализирайки спад от 1,7%. Инвеститорът Уорън Бъфет, трети по богатство, е изгубил 1,6 млрд. долара.

Най-богатите 400 души в света контролират активи на стойност 4,2 трилиона долара, което е с почти 400 млрд. долара повече от брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия.

Само 12 от милиардерите са успели да увеличат богатството си в понеделник, сред които е и най-богатият човек в Африка Алико Данготе. Данготе е спечелил 180 млн. долара, достигайки по този начин общо богатство от 15,3 млрд. долара. Акциите на Dangote Cement са поскъпнали с 2,35%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:32 | 09.09.22 г.
fallback